Minulé projekty

Podpora umělců*umělkyní se zkušeností s bezdomovectvím

Místní umělci*umělkyně jsou skupinou výtvarníků, výtvarnic a fotografky se zkušeností s životem na ulici. Ač mají za sebou různé příběhy a nacházejí se ve velmi odlišných životních fázích, spojuje je motivace tvořit a touha postavit se na vlastní nohy. Během několik let naší činnosti jsme aktivně podporovali*y 11 těchto lidí, rok a půl jsme pro ně vedli*y komunitní centrum v pražské Invalidovně, Karlíně, Praha 8. Aktivity pro tuto skupinu i naše komunitní centrum jsme museli*y v roce 2022 z kapacitních a finančních důvodů bohužel pozastavit a v současnosti je poskytujeme podporu lidem v rámci výstav pouze nárazově a dobrovolnicky. Věříme, že tento typ pomoci lidem v nouzi však měl svůj přínos v mnoha ohledech – zkušenostech, vztazích, příležitostech, propojení se širokou veřejností i možnostech osobního rozvoje.

Tato umělecká komunita vznikla v rámci projektu Místní místním a s naší pomocí uspořádala v roce 2018 a 2019 několik prvních samostatných i společných výstav. Díky ní jsme nasbírali*y zkušenosti a otevřenost, vítat v naší komunitě další lidi se zkušeností s bezdomovectvím, stejně tak i dobrovolnictvo. Stavěli*y jsme komunitu na vzájemném respektu, přátelském přístupu a podpoře jednotlivců v jejich schopnostech i přáních a zároveň je nasíťovali*y na důležité sociální služby, které pomáhaly dále s bydlením, dluhy nebo sociálním poradenstvím. Naším cílem bylo, pořádat výstavy, ale také společně tvořit, setkávat se a budovat prostor, ve kterém se vzájemně podporujeme a realizujeme své nápady.

  • 21. 11. 2019 Společná výstava v rámci akce Noc venku 2019 (AVU)
  • 24. 10. 2019 Společná výstava v rámci akce Nehodící se škrtněte (Kampus Hybernská)
  • 20. 09.–31. 12. 2019 Výstava fotografií Jitky Antoškové (Family Coffee & bistro)
  • 20. 07.–29. 08. 2019 Výstava Oldy Kouřila (Kavárna Čekárna)
  • 07.–08. 06. 2019 Společná výstava v rámci festivalu Habrovka
  • 11. 04. 2019 Společná výstava na akci Vezmi to na sebe (Vnitroblok, Dominika Farkasová)
  • 11. 03.–17. 03. 2019 Společná výstava na akci Mínus domov (Skautský Institut, Prázdné domy)
  • 22. 11. 2018 Společná výstava v rámci akce Noc venku 2018 (Skautský Institut)
  • Vytvořili*y jsme také společný merch – trika MM, plátěné tašky nebo pohledy

Muzikanti bez domova jsou hudebním uskupením, jehož členy spojuje láska k hudbě a zkušenost se životem na ulici nebo práce s lidmi bez domova. Jejich repertoárem jsou písně české i romské, které roztančí, šansony, které vás chytnou za srdce, ale i kousky lidové či populární hudby s aranží specifických rytmů a nástrojů. Svou energií i autentičností inspiruje kapela i nás vycházet vstříc životním výzvám. Muzikanti bez domova jsou samostatnou kapelou, kterou naše organizace podporuje. V roce 2019 jsme pro kapelu uspořádali*y jejich první turné, v rámci kterého koncertovali*y v 7 pražských podnicích Solidární sítě Místní místním. Kapela vystupuje také na soukromých akcích, večírcích i na festivalech a je známá stále širšímu publiku.