Solidární síť

Vytváříme Solidární síť. V ní spojujeme kavárny, restaurace a další podniky, poskytující lidem bez domova a v nouzi základní služby zdarma. Mohou si tak například nechat dobít mobilní telefon, ohřát jídlo nebo dostat sklenici vody. Díky voucherům, které lze předplatit, obdrží lidé v nouzi v podnicích i kávu, jídlo, oblečení nebo lístek do divadla.

V současné době jsou do projektu zapojeny pražské kavárny, restaurace a další podniky. Možnost k zapojení se má podnik či místo jakéhokoliv typu, ať je to kavárna, pekařství, optika, galerie, kino či masna. Do budoucna cílíme i na rozšíření do dalších měst České republiky.

Aktuální leták Solidární sítě v češtině, angličtině a ukrajinštině.

Legenda letáku.

Zapojeným podnikům poskytujeme podporu a spolu s nimi ladíme vhodné nástroje a formy pomoci. Spolupracujeme také s poskytovateli sociálních služeb, kteří jsou našimi poradci*poradkyněmi a distributory*distributorkami informací směrem k lidem v nouzi. V rámci sociálně přívětivé sítě vytváříme navíc nástroje, které umožňují zapojit se do přímé pomoci lidem v nouzi i veřejnosti (například poukázky – vouchery Místní místním).

Podniky nesoucí značku sociální přívětivosti otevírají jednoduchou a přímou pomocí prostor k setkávání se, vytváření sociálních vazeb i takřka sousedské výpomoci. Sociálně přívětivá síť s každým dalším zapojeným podnikem roste a pomáhá tak vytvářet solidární a přívětivé sousedství v místech, kde žijeme. Mapu všech zapojených podniků najdete zde

Vouchery pro lidi v nouzi. Podniky sítě Místní místním nabízejí drobné služby zdarma komukoliv, kdo je potřebuje. Dalším nástrojem podpory lidem v nouzi jsou poukázky – vouchery Místní místním, které umožňují nabízet potřebným i o něco dražší služby: kávu, zákusek, nákup oblečení, lístek do kina nebo do divadla. Zákazník*zákaznice může produkt přímo v podniku zakoupit a nechat ho tu „zavěšený“ pro někoho v nouzi či bez domova. Druhou variantou je, že zákazník*zákaznice voucher na produkt v podniku zakoupí a následně ho může komukoliv darovat sám*sama.

Jak to funguje?

Dopady Solidární sítě:

  • vytváření příležitostí k setkávání různých sociálních skupin
  • posilování sociálních vazeb v rámci sousedství a komunit
  • spojování společnosti v solidaritě
  • snižování míry sociálního vyloučení